Realizovane posete u nekoliko gradova u Srbiji, povodom uvođenja romskog jezika u osnovne škole

leskovac 10.06.2016Projekat „Uvođenje romskog jezika sa elementima nacionalne kulture u osnovne škole u Srbiji“ realizuju CEREZ i RIC u okviru Programa “Podrška socijalnoj inkluziji najugroženijih grupa, uključujući Rome, kroz raznovrsniju ponudu socijalnih usluga na nivou lokalne zajednice” uz finansijsku podršku Delegacije Evropske unije u Srbiji, a u saradnji sa Ministarstvom rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja uz tehničku podršku EPTISA regionalne kancelarije za Jugoistočnu Evropu.

U okviru projektnih aktivnosti predstavnici CEREZ i Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine posetili su gradove u Srbiji u kojima živi značajan broj Roma i kojima  romski učenici u osnovnim školama čine značajan procenat. Povod posete je bilo popunjavanje upitnika za izborni predmet romski jezik sa elementima nacionalne kulture i aktiviranje pripadnika romske zajednice i romskih roditelja da aktivno učestvuju u ovom procesu i ostvare ustavnu mogućnost da romska deca uče maternji jezik i upoznaju svoju kulturu, običaje i tradiciju.

S obzirom na to da je uputstvo o upitniku iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja stiglo u školske uprave i škole pred sam kraj školske godine, i da je do tada korišćen stari upitnik, bilo je potrebno da se organizuju sastanci sa pedagoškim asistentima, zdravstvenim medijatorima, koordinatorima za romska pitanja, predstavnicima organizacija civilnog društva i kandidatima za nastavnike romskog jezika u gradovima u kojima živi značajan procenat Roma.

Posete su realizovane u Pirotu, Nišu i Prokuplju 8. Juna, Vranju i Bujanovcu 9. juna i Leskovcu i Lebanu 10. juna 2016. godine.

Fotografije možete pogledati u našoj foto galeriji.

Leave a Comment