Obrazovanje – ključ romske zajednice

– Inkluzija Roma jedan od izazova u kontekstu približavanja Srbije Evropskoj uniji – poručio je generalni direktor Direkcije EU za pregovore o proširenju i susedsku politiku Kristijan Danijelson i naglasio da je obrazovanje ključ inkluzije romske zajednice.

Danijelson je prisustvovao času romskog jezika sa osnovama nacionalne kulture u Osnovnoj školi “19. oktobar” u selu Maršić kod Kragujevca, u kojoj 30 učenika, od prvog do četvrtog razreda, dva puta nedeljno slušaju ovaj predmet.

– Srećan sam što smo zajedno sa našim srpskim partnerima omogućili učenje romskog jezika – kazao je Danijelson izražavajući zadovoljstvo rezultatima projekta „Uvođenje romskog jezika sa elementima nacionalne kulture u osnovne škole“ koji je podržala EU.
Gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić ocenio je da taj projekat doprinosi očuvanju romskog jezika i kulture, ali i poboljšanju kvaliteta života Roma u Srbiji.
Menadžer projekta „Uvođenje romskog jezika sa elementima nacionalne kulture u osnovne škole“ Ljuan Koko naveo je da se projekat realizuje u 75 škola u 43 opštine u Srbiji, kao i da je oko 3.000 đaka izrazilo spremnost da uči romski jezik.
On je dodao da se očekuje štampanje udžbenika na romskom jeziku za uzrast od prvog do četvrtog razreda.
Menadžer projekta Ljuan Koko uručio je generalnom direktoru Direkcije EU za pregovore o proširenju i susedsku politiku Kristijanu Danijelsonu i gradonačelniku Kragujevca Radomiru Nikoliću publikaciju “Istorija romskog jezika”.

Direktorke OŠ “19. oktobar“, Snežana Rajevac, rekla je da je romski jezik sa elementima nacionalne kulture, kao izborni predmet uveden od školske 2017/18. godine.
– Mi smo jedina škola u centralnoj Srbiji koja ima časove romskog jezika, imamo prostornih mogućnosti, imamo kapacitete što se tiče nastavnog kadra jer u školi postoji pedagoški asistent koji govori romski jezik i lice koje ima akreditaciju profesora romskog jezika i planiramo da u budućnosti budemo jedan od centara za izučavanje romskog jezika u ovom delu Šumadij – rekla je Rajevac.
Projekat „Uvođenje romskog jezika sa elementima nacionalne kulture u osnovne škole u Srbiji“ realizuju Centar za edukaciju Roma i etničkih zajednica iz Beograda i Romski informativni centar iz Kragujevca, a finansira ga Evropska unija u sklopu programa “Podrška Evropske unije inkluzivnom društvu”. Trajanje projekta je 20 meseci, a ukupna vrednost projekta je 159.000EUR.

Menadžer projekta Ljuan Koko predaje publikaciju generalnom direktoru Direkcije EU za pregovore o proširenju i susedsku politiku Kristijanu Danijelsonu

Leave a Comment